Autostoeltje kopen: let op deze punten
Er komt veel kijken bij de komst van zo’n baby. Denkwerk en doewerk. Een hele nieuwe wereld voor regels, voorschriften en tips rondom babykamers, kleertjes, wippertjes, verantwoord speelgoed, kolfapparaten, kinderwagens en autostoeltjes. Het passeert allemaal. Maar: wat moet je kiezen en waar moet je op letten? In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen autostoeltjes, want waar moet je eigenlijk precies op letten bij een autostoeltje kopen? We zetten het hier voor je op een rij!
1. Europees keurmerk
Let er bij de aanschaf van je autostoeltje op dat hij het keurmerk ECE R44-03 of R44-04 draagt. Je autostoeltje is dan technisch goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsnormen.
2. Maxi-cosi: tegen de rijrichting in
Het eerste autostoeltje – de maxi cosi – moet tegen de rijrichting in de auto worden geplaatst. Tot minimaal 15 maanden is het nekje van je baby nog niet volledig ontwikkeld en kan dus nog geen schokken opvangen als je bijvoorbeeld hard moet remmen.
3. Let op met de airbag op de passagiersstoel
Als je je baby graag op de passagiersstoel naast je vervoert, let er dan op dat je de airbag uitzet. Als dat niet kan, kies dan voor de achterbank. Op de achterbank zit je kindje het veiligst in het midden.
4. Gewicht als richtlijn
De maxi cosi is geschikt voor kinderen tot 13 kilo (baby groep 0). Een kinderautostoeltje is bestemd voor kinderen tussen de 9 en de 18 kilo. Neem het gewicht van je kind als richtlijn, niet de leeftijd.
5. Wanneer een grotere stoel na de maxi-cosi?
Als de bovenkant van de oren van je kind boven de rugleuning uitkomen, is het tijd om een grotere stoel aan te schaffen. Bij een maxi-cosi mag je baby met de voetjes zo ver uitsteken als hij of zij wil. Pas als het hoofdje er boven uitgroeit, is het tijd voor een grotere stoel.
6. Achterwaarts is het veiligst
Klopt, het is wel ongezellig. Maar het achterwaarts vervoeren van je baby en je wat grotere baby is het allerveiligst. Doe dat dus zo lang mogelijk. Pas na circa 15 maanden kunnen de babynekjes hard remmen een beetje opvangen als ze voorwaarts zitten.
7. Maximaal 2 uur in de autostoel
Laat je baby niet langer dan twee uur per dag in het autostoeltje zitten als je op pad bent. Maak je een een keer een langere rit, bijvoorbeeld met vakantie, neem dan even pauze en zorg er dan voor dat je baby zich tussendoor even helemaal kan uitstrekken.
8. Tweedehands autostoeltje?
Als je een autostoeltje graag tweedehands koopt, zorg dan dat je zeker weet dat er nooit een ongeval mee is geweest. Het autostoeltje kan dan namelijk onzichtbare schade hebben opgelopen en dus minder veilig zijn. Autostoeltjes die ouder zijn dan zes jaar kun je beter niet kopen.
9. Gordels vast!
Het is gedoe, we geven het toe. Maar zorg ervoor dat de gordels goed vastzitten bij het vervoeren van je baby. Als je een auto hebt waar een Isofix systeem in kan, dan kun je dat overwegen. Daarmee klik je de autostoeltjes vast in plaats van gerommel met gordels. Is wel prijzig en alle fasen na de maxi-cosi zijn makkelijker. Tip :).
De ANWB heeft een handige pagina en video met instructies. Tip!
Deze Belgische dame legt het ook heel charmant uit:
Weten waar je op moet letten bij het veilig laten slapen van je baby? Lees dan ons artikel met tien tips!
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Geef een antwoord