De geboorte van de placenta.

Bij “geboorte” denken we meestal aan de komst van de baby. Niet aan de geboorte van de placenta. Maar die wordt niet voor niets “nageboorte” genoemd. Het is meestal een onderbelicht aspect van de bevalling en veel aanstaande ouders vinden het maar een vies, bloederig ding dat na de geboorte meteen weg mag. Maar de placenta, ook wel moederkoek genoemd, is heel belangrijk, ook na de geboorte van je kindje. Tijd voor een nadere kennismaking met dit heel bijzondere orgaan.

Tijdens je zwangerschap
Wanneer je zwanger wordt, deelt de bevruchte eicel zich in twee gelijke delen/cellen. De ene cel ontwikkelt zich tot je kindje en de andere cel wordt de placenta. Je kind en de placenta bestaan dus uit hetzelfde materiaal. In sommige culturen wordt de placenta daarom het tweelingbroertje/zusje genoemd. Tijdens de zwangerschap wordt je kindje gevoed via de navelstreng en placenta en worden de afvalstoffen afgevoerd. Een belangrijk orgaan dus!

Na de geboorte
Maar het houdt niet op als de baby geboren is. Wanneer je kindje op je buik ligt, is het via de navelstreng nog verbonden met de placenta in je baarmoeder. Die werkt nog door, wat te voelen is aan de puls in de navelstreng. Je baby wordt nog voorzien van bloed (1/3 van zijn totale bloedvolume), zuurstof, stamcellen, ijzer, antistoffen en suikers. Gelijk afnavelen, doorknippen van de navelstreng, is dus zonde. En helemaal als je weet dat de baby helpt om de placenta geboren te laten worden. Wanneer de baby zelf gaat ademen, verandert namelijk het zuurstofgehalte van het bloed. Dat zet de bloedvaten aan om af te sluiten en vergemakkelijkt het loslaten van de placenta van de baarmoederwand, zodat hij geboren kan worden. Ook masseert de baby, liggend op de buik, met zijn voetjes de baarmoeder. Dat helpt om de placenta geboren te laten worden. De natuur heeft het slim bedacht; wij mensen zijn het vergeten om er gebruik van te maken.

Lotusgeboorte
Heb dus geen haast met afnavelen, dat is gunstig voor je baby én voor de geboorte van de placenta. Als je wacht totdat de placenta geboren is en daarna pas de navelstreng doorknipt, spreken we van een halve Lotusgeboorte. Genoemd naar Clair Lotus Day, de vrouw die als eerste op het idee kwam om de placenta intact te laten. Je spreekt van een hele Lotusgeboorte als je de baby via de navelstreng met de placenta verbonden laat blijven tot de navelstreng is ingedroogd en na 6 tot 10 dagen loslaat.

Afscheid van de placenta
En dan nog dit: heb aandacht voor de placenta als die geboren is. Bewonder het huisje waar je kindje al die maanden in vertoefd heeft. De kant die aan de baarmoeder vastzat is lobbig, prachtig dieppaars van kleur en héél zacht. Voel het maar, het is echt een sensatie! De kant van de baby is glad en grijzig van kleur met het patroon van de bloedvaten zichtbaar als een (levens) boom. Echt fascinerend om te zien. Nadat jullie de placenta uitgebreid hebben bewonderd kun je er verschillende dingen mee doen. Doneren voor onderzoeken, wegdoen, meenemen om te begraven (boompje erop), verwerken tot tinctuur, pillen of een stukje rauw consumeren. Kortom, mogelijkheden genoeg. Maar daarover een andere keer.