Laat je baby veilig slapen. Lees onze tien tips.
Veilig slapen
Een baby slaapt veel. ’s Nachts, maar ook overdag. Niet alleen thuis, maar soms ook ergens anders of onderweg. Maar hoe laat je je baby veilig slapen? Hieronder een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een ledikant en/of wieg.
Je kunt ook altijd je kraamverzorgster of verloskundige om tips vragen!
1. Europees keurmerk
Let er bij de aanschaf van het bedje op dat hij het Europese keurmerk EN1130 (voor een wieg) en EN176 (voor een ledikant) draagt. Het bedje is dan technisch goedgekeurd volgens de Europese veiligheidsnormen.
2. Goede temperatuur
In de slaapkamer van je baby kan het beter het niet te warm zijn. Een temperatuur tussen de 16 en de 18 graden is aan te raden.
3. Let op de spijlen van het ledikantje of wiegje
De spijlen van de ledikant of het wiegje moeten minimaal 4,5 en maximaal 6,5 cm uit elkaar staan. Is de afstand groter, dan kan je kind erdoor glijden en kan het hoofdje blijven steken. Is de afstand kleiner, dan kunnen de handjes klem komen te zitten. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Als de spijlen namelijk tot een rand zouden lopen, zou je kindje erop kunnen klimmen en uit bedje kunnen vallen. De bodem van een ledikant of wieg kan het beste een lattenbodem of geperforeerde hardboardplaat zijn. Een lattenbodem ventileert het beste. De zijwand van het ledikant moet minstens 55 cm hoog zijn (gemeten vanaf de bovenkant van het matras). Is dit lager, dan kan je kindje er sneller uitklimmen of uitvallen.
4. Het matrasje
Het matras moet vlak en stevig zijn en goed passen. Er mag maximaal 1 cm ruimte zitten tussen het matras en de spijltjes. Een dun matras is gevaarlijk, omdat je kindje dat kan opvouwen. Daarnaast blijven bij een dun matras de ondergestopte dekens niet goed zitten. De ideale dikte van een matras zit tussen de 6 en 15 cm, gemaakt van stevig en niet opvouwbaar materiaal.
5. Beddengoed & opmaken
Bij het opmaken van het bed kun je letten op de volgende dingen: het bedje moet kort en strak worden opgemaakt. Leg hierbij je kindje zo dicht mogelijk bij het voeteinde in bed en maak op tot onder de schoudertjes. Zo kan je kindje niet onder de dekens raken. Een laken en een deken volstaan tot 2 jaar. Daarna kun je eventueel overstappen naar een dekbed. Een slaapzakje is ook een goede oplossing; je weet dan zeker dat je baby zich niet onder de dekentjes beweegt of per ongeluk zonder dekentjes slaapt en te veel afkoelt. Zie ook punt 7.
6. Matrasbeschermer
Onder de hoeslaken kun je een matrasbeschermer leggen. Let hierbij wel op dat alleen het onderlichaam van je kindje hierop ligt, en niet zijn hoofd en schouders. Een plastic matje is uit den boze. Plastic is warm, ventileert niet en kan verstikkend werken.
7. Slaapzakje
Daarnaast wordt een babyslaapzak geadviseerd. In een babyslaapzak kan je kindje minder snel onder de deken kruipen. Je kind kan ook minder snel op zijn buik draaien, zich blootwoelen of uit bed klimmen. Let er wel op dat de slaapzak niet te groot is, ander kan je kindje er in wegzakken.
8. Accessoires: liever niet
Zet geen kussens, knuffels of wandbeschermers in het bedje, hoe gezellig het er ook uit mag zien. Allemaal met het oog op verstikkingsgevaar.
9. Plek van het ledikantje
Zet het ledikantje niet in de buurt van snoeren, stopcontacten, of gordijnkoorden. Plaats het ledikantje ook niet naast de verwarming.
10. Let op met een hemeltje
Heb je gekozen voor een hemeltje? Verwijder deze dan wanneer je kind wat groter is. Je kindje kan de stof in bed trekken en er in verstrikt raken.
Heb je nog aanvullingen? We horen ze graag in de reacties!
Met dank aan crewlid Lisette voor dit handige artikel!
En Mariska de Groot van Grotografie voor de mooie foto! Zij maakt prachtige zwangerschapsshoots en newbornshoots.
Geef een antwoord