Poliklinisch bevallen
Poliklinisch bevallen Groningen
Zoveel moeders, zoveel ervaringen. Van poep-en-scheet-bevallingen tot horrorverhalen. Bottom line: je weet niet hoe jouw bevalling gaat. En toch maak je tijdens je zwangerschap al keuzes. Bijvoorbeeld over waar je graag wil bevallen. In het ideale geval heb je geen medische complicaties en kun je dus kiezen: thuis of in het ziekenhuis. Als er geen medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen en je wil toch graag daar bevallen, wordt dat een poliklinisch bevallen genoemd.
Hoe werkt poliklinisch bevallen?
Als je poliklinisch bevalt, ben je eigenlijk alleen in het ziekenhuis voor het “spannende” gedeelte. De eerste weeën doe je thuis, vaak onder begeleiding van je verloskundige. Als het echte werk zich aandient, ga je naar het ziekenhuis. Je verloskundige gaat dan met je mee en blijft bij je. Je krijgt de beschikking over een kamer waar jij, je partner, de verloskundige en een kraamverzorgster nieuw leven op de wereld gaan zetten. En na de bevalling ga je zo snel mogelijk weer lekker naar huis.
Voordelen van een poliklinische bevalling
Het kan zijn dat er zich toch nog een complicatie voordoet tijdens je bevalling. Dan zijn gynaecologen, pijnstilling en benodigde apparatuur dichtbij in het ziekenhuis, terwijl je toch bevalt met jouw eigen verloskundige. Dat kan een veilig gevoel geven.
Nadelen van een poliklinische bevalling
Het grootste nadeel van bevallen in het ziekenhuis: je bent niet thuis. Je bent in een andere, toch redelijk kille omgeving. Bovendien is het vaak zo dat je al redelijk ver bent in je bevalling als je in de auto naar het ziekenhuis moet, dat kan vervelend zijn, vol in de weeën.
Wat is jouw ideale scenario?
Ok, je weet niet hoe het gaat lopen. Maar een ideaal scenario mag altijd. Dus als je nu al graag wil kiezen of je thuis bevalt of in het ziekenhuis; probeer dan even te visualiseren waar en hoe jij je het veiligst voelt. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst. En dat is voor iedereen anders. Thuis is geborgen en vertrouwd. In het ziekenhuis is er sneller medische hulp.
Jij bent de baas
Je hoeft nog niet nu te beslissen over waar je het liefst bevalt. Je mag ook nog tijdens je bevalling aan je verloskundige dat je liever thuis blijft of, andersom, graag naar een ziekenhuis wilt. Onthoud dat jij de baas bent over jouw bevalling en dat je prima van gedachten mag veranderen. Ook tijdens een bevalling werkt je intuïtie nog prima, misschien zelfs wel beter. Wees vooral gewoon eerlijk over wat je voelt.
Ok, als er een medische complicatie optreedt waarop jouw verloskundige je graag naar het ziekenhuis wil hebben, is dat misschien niet het ideale moment om te roepen dat jij de baas bent :). Voor de rest is het jouw lichaam, jouw pijn, jouw baby.
UMCG of Martiniziekenhuis
In Groningen kun je kiezen tussen het UMCG en het Martiniziekenhuis. Beide ziekenhuizen hebben huiselijk ingerichte bevalkamers voor poliklinische bevallingen. In het UMCG kun je eventueel ook terecht voor een badbevalling.
Welk ziekenhuis jij kiest is, wederom :), aan jou. De afstand is voor veel vrouwen een argument om voor een specifiek ziekenhuis te kiezen.
Tip: bezoek de voorlichtingsavonden bij beide ziekenhuizen, dan krijg je een beeld van hoe ze het aanpakken en kun je de bevelkamers zelf bekijken.
Tip: vraag je verloskundige naar haar ervaringen met deze ziekenhuizen als je twijfelt.
Kosten en vergoedingen
Poliklinisch bevallen is niet gratis. Je betaalt een eigen bijdrage. Hoe hoog die is, hangt af van je zorgverzekeraar. Vraag het daar dus even goed na.
Zoek je een verloskundige in Groningen? Bekijk ons overzicht.
Geef een antwoord