Verwachtingsmanagement – Kom even van die roze wolk
Verwachtingsmanagement – Kom even van die roze wolk
Een zwangerschap is en blijft een wonderlijk iets, want in jouw buik wordt in 9 maanden tijd een heel mensje gecreëerd. Tijdens die maanden zorg je dat je de babykamer klaar maakt, koop je de mooiste kleertjes en wacht je in spanning af tot je eindelijk je baby in je armen mag houden.
Toch is het ook goed om je ook voor te bereiden op de eventuele minder leuke kanten van de kraamperiode. Bij kraamzorg de Kraamvogel noemen ze dit ‘verwachtingsmanagement’ en al tijdens de intake wordt duidelijk uitgelegd wat men kan verwachten van de kraamzorg. Ook is dit het moment om de eigen verwachtingen uit te spreken. Dit voorkomt eventuele teleurstellingen tijdens de kraamweek. Wel zo handig!
Borstvoeding
Om je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding kun je diverse voorlichtingsavonden bezoeken. Hier leer je dat je te maken kunt krijgen met zere tepels, lekkende borsten en stuwing en dat het huren van een kolf om de productie goed op gang te krijgen heel normaal is. Het is goed om vooraf te weten dat veel baby’s in het begin vaak (het liefst met afgekolfde moedermelk) worden bijgevoed m.b.v. slangetjes, cupjes of spuitjes en dat de meeste moeders en hun baby de volle kraamweek nodig hebben om borstvoeding tot een succes te maken. Geduld en verwachtingen spelen hierin een grote rol.
Huishouden
De ene kraamvrouw vindt het heerlijk dat ze even verlost is van het dagelijkse huishouden, de andere kan het maar moeilijk uit handen geven aan de kraamverzorgster. Voor beide is het wel goed om te weten dat tijdens de kraamweek alleen de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden worden gedaan. Verwacht dus niet dat je afzuigkap wordt ontvet, de ramen worden gelapt of de aanrechtkastjes eindelijk eens goed worden uitgemest. Wat de kraamverzorgster wel elke dag doet? Wassen, afwassen, stoffen, stofzuigen, maaltijdbereiding en een goede gastvrouw zijn. Daarnaast worden de wc en badkamer dagelijks gereinigd ter preventie van infectie van de kraamvrouw.
Huisdieren
Rondom de huisdieren is de afspraak dat deze de eigen verantwoordelijkheid zijn van het gezin. Honden worden door het gezin of mantelzorgers uitgelaten. Nu zijn er altijd kraamverzorgsters bij die het best fijn vinden om tussen de middag een hond en/of kind uit te laten! Even een frisse neus halen en een half uurtje speeltuin is ontspannend voor de kraamverzorgster en voor de ouders een hele ontlasting. Let wel, niet elke kraamverzorgster zal dit doen.
Eigen verwachtingen
Tijdens een intake bij de Kraamvogel wordt altijd gevraagd of het gezin nog bijzonderheden heeft waar rekening mee gehouden kan worden. Denk aan instanties en hulpverleners of eventueel familieleden waarmee het gezin gebrouilleerd is. Niets is zo ongemakkelijk als bezoek binnen de deur halen voor koffie en beschuit met muisjes als ze niet welkom zijn. Ook is het voor de kraamverzorgende een kleine moeite om bezoek na een kraamvisite weer buiten de deur te zetten. Op een nette manier aangeven dat ze vast later nog een keer welkom zijn, maar dat we nu voor moeder en kind weer de rust gaan herstellen. Ook verwachtingen uit geloofsovertuiging horen wij graag, bijvoorbeeld als je graag wilt dat wij binnen onze schoenen uit doen.
Gebroken nachten
Voor wat betreft verwachtingen bereid de Kraamvogel de partners altijd voor op de gebroken nachten. Menig nieuwbakken partner heeft de intentie na 2 dagen weer aan het werk te gaan en dan na de kraamweek vrij te nemen als de kraamverzorgster weer weg is. Dit is echt een gemiste kans om de eerste levensweek van je kindje mee te maken. In de kraamweek krijg je in die eerste nachten nou eenmaal weinig slaap omdat een baby met name in de nachten zijn/haar onrust toont. Eindeloos luiers verschonen, kruikjes maken, temperaturen, troosten als er krampjes zijn en steeds maar weer van bed naar borst en terug! Werken na 3 dagen is dan niet voor iedereen weggelegd.
Kruiken
Een veel gestelde vraag is of je ook kruiken moet gebruiken in de zomer. Het antwoord hierop is ja, ook dan gebruik je gewoon 2 kruiken. De kleine komt uit een omgevingstemperatuur van 37 graden en de 22 graden in onze woonkamer is dus echt veel te koud voor een baby. Stoken om warm te blijven kost gewicht op de weegschaal en met kruiken kun je van buitenaf de temperatuur van de baby reguleren zonder dat hem/ haar dit al te veel energie kost!
Laat het los
Verder is het natuurlijk het meest belangrijk dat de ouders en hun kersverse wondertje goed hechten en binden in die eerste week. Het meest waardevolle advies is dan ook om vooral veel over te laten aan je kraamverzorgster. Geniet van je nieuwe gezin en laat verder alles zoveel mogelijk los.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met kraamzorg de Kraamvogel.
Geef een antwoord