Er zijn een aantal juridische zaken waar je over na moet denken als je zwanger bent. Hoe zit het bijvoorbeeld met het ouderlijk gezag? Welke relatievorm kent welke consequenties? Hoe werkt het met het erkennen van je kindje?

Met het krijgen van je kindje hebt je straks allebei een extra erfgenaam. Het is goed om daar dingen voor te regelen. Je kunt er daarom voor kiezen een testament op te maken. Natuurlijk denk je er liever niet over na dat er iets met jou of je partner kan gebeuren, maar juist de geboorte van jullie kindje is een goed moment om daar wel even bij stil te staan. Het niet hebben van een (goed en kloppend) testament kan nare consequenties hebben.

Een testament laat je opmaken bij een notaris en daar zijn kosten aan verbonden. PlasBossinade geeft je hier alvast een aantal aandachtspunten en tips. Als je meer wilt weten kun je naar hun voorlichtingsavond gaan voor zwangeren en hun partners. Je kunt dan ook vragen stellen over jouw specifieke situatie, want een testament is altijd maatwerk.

Is een testament noodzakelijk?

Ja. Eigenlijk wel. Bijvoorbeeld: met alleen een samenlevingscontract ben je niet elkaars erfgenaam. Dan heb je dus een testament nodig als je geld of spullen aan elkaar wilt nalaten. Maar ook als je getrouwd bent, kan een testament handig zijn. Bijvoorbeeld om eventuele uitzonderingen vast te laten leggen en, belangrijk: voogdij te regelen (zie hieronder).

Wat kun je regelen in een testament?

– Dat de langstlevende van jullie beiden eerst alle bezittingen erft. De kinderen ontvangen hun erfenis pas na het overlijden van de langstlevende.
– Privé clausule (bijvoorbeeld: kinderen erven wel, partners van kinderen erven niet).
– Het benoemen van reserve-erfgenamen.
– Benoemen voogd en executeur.

Voogd benoemen

Een afschuwelijke gedachte, natuurlijk, maar wat als jullie allebei iets overkomt? Wie gaat er dan zorgen voor je kindje? Heb je daar al over nagedacht? En heb je het ook vastgelegd? Dat kan in een testament, dan regel je dit onderdeel het best en kunnen jullie je eigen wensen vast laten leggen.

Goed om te weten bij het benoemen van een voogd:

  • Je kunt een of twee personen als voogd benoemen, meer mag niet.
  • De voogdij stopt bij 18 jaar. Maar je mag de voogd wel tot een latere leeftijd het bewind over de erfenis geven.
  • Wil je dezelfde persoon of personen als voogd, executeur en bewindvoerder benoemen of toch liever verschillende personen?

Twee moeders of twee vaders

Voor twee ouders van hetzelfde geslacht zijn er bijzondere regels in de wet opgenomen. De wet geeft helaas niet voor iedere situatie een passende oplossing. Wanneer er sprake is van een zaaddonor of wensmoeder, is het extra belangrijk om een goed testament op te stellen.

Vraag advies

De juridische consequenties van overlijden als het gaat om je erfenis en voogdijschap zijn te belangrijk om niet vast te laten leggen. Laat je dus goed voorlichten over alle verschillende mogelijkheden en herzie je testament regelmatig.

Gratis voorlichtingsavond voor zwangeren

Heb je hier nog vragen over?  Op dinsdagavond 15 september organiseert PlasBossinade een voorlichtingsavond over de juridische zaken die je moet regelen bij zwangerschap. 

Je kunt je samen met je partner aanmelden via www.plasbossinade.nl/zwanger.

 

Dit artikel is je aangeboden door Susanne Wortmann en Lucas van der Veen, advocaat en kandidaat-notaris bij PlasBossinade. 

Susanne WortmannLucas-van-der-Veen

Susanne Wortmann en Lucas van der Veen
PlasBossinade advocaten en notarissen
Paterswoldseweg 804
9728 BM Groningen
0505214333
zwanger@plasbossinade.nl
www.plasbossinade.nl/zwanger

Logo-PlasBossinade

Lees ook de artikelen  “Relatievormen bij zwangerschap” en “Erkennen, gezag en aangifte